Zo ga jij duurzaam om met je elektronische apparaten
elektronische apparaten

Gelukkig raken steeds meer mensen geïnteresseerd in het verduurzamen van hun leven. Dit blijkt wel uit het toenemend aantal vegetariërs, veganisten en de populariteit van recycling. Dit zijn natuurlijk hele mooie stappen richting een duurzamer toekomst, maar we vergeten nog een heel belangrijk onderwerp, namelijk elektronica. Elektronische apparaten maken veel gebruik van stroom. Door inzicht te krijgen in het verbruik wordt het ook een stuk makkelijker om te bepalen waar je op dient te besparen. In deze blog geven we je een aantal tips om duurzamer met elektronische apparaten om te gaan! 

Zet je apparaten alleen aan wanneer je ze gebruikt 

De belangrijkste tip om te besparen op elektronische apparaten is door te kijken naar het gebruik. Gebruik je elektronische apparaten ook echt daadwerkelijk wanneer je ze nodig hebt. Zet bijvoorbeeld je computer of televisie uit wanneer je hier geen gebruik van maakt. Luister bijvoorbeeld via een radio cd speler naar je favoriete nummers, in plaats van de hele dag door je spotify playlist af te laten spelen. Met zo’n radio bepaal je namelijk zelf wanneer je muziek wilt luisteren. Je bespaart op deze manier een hoop stroom. 

Recycle oude en kapotte apparaten 

Zo lang mogelijk met jouw apparaten doen, is het meest duurzaam. Uiteraard komt er wel een moment dat het apparaat echt vervangen moet worden. Als het zover is, is het belangrijk dat je de oude apparaten niet in de afvalbak gooit, maar inlevert bij een recyclepunt. Daarnaast heb je bij veel telefoonwinkels ook de mogelijkheid om je oude kapotte toestel in te ruilen voor een nieuwe toestel. Uiteraard dien je nog wel een bedrag te betalen, maar op deze manier wordt in ieder geval het oude toestel niet weggegooid. 

Onderhoud je elektrische apparaten goed 

Door je elektronische apparaten goed te onderhouden, verleng je automatisch de levensduur van het apparaat. Zoek daarom per apparaat online naar tips hoe je dit het beste kunt onderhouden. Een diepvriezer vol met ijs is bijvoorbeeld ontzettend slecht voor de vriezer zelf, maar ook voor de energierekening. Leer daarom eerst hoe je het apparaat dient te gebruiken, lees je goed in en creëer een langere levensduur. 

Kies vaker voor tweedehands producten 

Kies tijdens je zoektocht naar nieuwe elektronische apparaten ook eens naar tweedehands spullen. De productie van nieuwe producten is een zware aanslag op het milieu. Daarom doe je er goed aan om gebruikte apparaten een nieuw leven te geven. Uiteraard is het wel belangrijk dat het product dat je koopt, wel nog kwalitatief en bruikbaar is. Daarom hoef je niet altijd voor tweedehands te gaan, maar als de mogelijkheid er is, zeker doen! 

 

Meer
artikelen